FAMA TV
Berita

SESI LIBAT URUS YB MENTERI KPKM BERSAMA USAHAWAN HARUM MANIS KODIANG, KEDAH

28 Mei 2023 (Ahad)
10.00 Pagi
Pusat Pengumpulan Ladang, Jalan Sanglang, Kodiang, Kedah
Pada hari ini, FAMA telah mengatur pasaran bagi komoditi Mangga Harum Manis di Kg. Pida 3, Jalan Sanglang,Mukim Keplu, Kodiang, Kedah yang berjumlah 4,200 kilogram (kg) daripada jumlah pengeluaran mangga Harum Manis iaitu 12,000 kg di kawasan penanaman yang seluas 11 hektar iaitu 1,132 anak pokok dengan melibatkan 26 usahawan tani. Ianya juga melibatkan jualan langsung yang bernilai RM105,000 dan jualan tidak langsung RM200,000.
Datuk Seri Haji Mohamad Bin Sabu, Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan telah mengetuai sesi libat urus KPKM bersama usahawan Harum Manis Kodiang bagi mendengar taklimat mengenai penggredan mangga Harum Manis.
Beliau juga turut menyampaikan bantuan yang bernilai RM252,750 yang merangkumi naik taraf Pusat Pengumpulan Ladang (PPL), pembinaan PPL baru, bantuan peralatan peserta Ladang Kontrak, naik taraf Medan Gerai Buah-Buahan Segar (GBBS) dan pelaksanan program Jualan Agro Madani bagi 120 sesi di negeri Kedah pada tahun ini di mana akan memberi manfaat kepada usahawan tani dan rakyat negeri Kedah khususnya.

Popular

PROGRAM JUALAN AGRO MADANI EDISI PRA SYAWAL IBU PEJABAT FAMA 2024

FamaTV Systems

JUALAN AGRO MADANI AGROBAZAAR KG KUALA SLIM BANTU WARGA KUALA SLIM BERJIMAT

FamaTV Systems

Program Semarak Ramadan Pasar Tani Tasik Permaisuri

FamaTV Systems

Leave a Comment